Foundation of the Society %22Mollusc Research Austria (MoFA)%22

We are pleased to announce the foundation of the society „Mollusc Research Austria (MoFA)“, which was authorised by public authority in August 2016. MoFA is a society based in Austria aiming to promote activities of Austrian malacologists and encourage the communication with national and international professional working groups and initiatives. Another task of the society is the enhancement of information exchange and coordination of scientific projects and studies. In the first general meeting of the society in January 2017 the managing committee was elected:

• President: Elisabeth Haring (NHM Wien)
  • Vice Presidents:
    • Alexander Mrkvicka (Perchtoldsdorf)
    • Robert Patzner (Universität Salzburg)
    • Andreas Wanninger (Universität Wien)
    • Oleg Mandic (NHM Wien)
  • Secretary: Katharina Mason (NHM Wien)
  • Deputy Secretary: Otto Moog (BOKU Wien)
  • Treasurer: Luise Kruckenhauser (NHM Wien)
  • Deputy Treasurer: Agnes Bisenberger (Biologiezentrum Linz)
  • Controllers:
    • Wilhelm Pinsker (Wien)
    • Gerhard Steiner (Universität Wien)
  • Editor: Helmut Sattmann (NHM Wien)

At the moment MoFA counts 26 members. Everyone interested in malacological research is welcome to join our society.

Gründung des Vereins „Molluskenforschung Austria (MoFA)“

Wir freuen uns, die Gründung des Vereins Molluskenforschung Austria (MoFA)  bekannt zu geben. Die Gründung des Vereines wurde im August 2016 von der Vereinsbehörde genehmigt. MoFA versteht sich als Verein mit Sitz in Österreich, der sowohl die Aktivitäten österreichischer MolluskenforscherInnen fördert als auch die Kommunikation mit fachlich verwandten Arbeitsgruppen und Initiativen national wie international vernetzt. Auch die Verbesserung des Informationsflusses ist eine Aufgabe, die sich der Verein gestellt hat. Weiters sollen die Vermittlung und Koordination von wissenschaftlichen Studien und Projekten durch MoFA erleichtert werden. Bei der ersten Generalversammlung im Jänner 2017 wurden die Vereinsorgane gewählt. Der derzeitige Vorstand setzt sich folgendermaßen zusammen:

• Präsidentin: Elisabeth Haring (NHM Wien)
  • Vizepräsidenten:
    • Alex Mrkvicka (Perchtoldsdorf)
    • Robert Patzner (Universität Salzburg)
    • Andreas Wanninger (Universität Wien)
    • Oleg Mandic (NHM Wien)
  • Schriftführerin: Katharina Mason (NHM Wien)
  • Schriftführerstellvertreter: Otto Moog (BOKU Wien)
  • Kassiererin: Luise Kruckenhauser (NHM Wien)
  • Kassierstellvertreterin: Agnes Bisenberger (Biologiezentrum Linz)
  • Rechnungsprüfer:
    • Wilhelm Pinsker (Wien)
    • Gerhard Steiner (Universität Wien)
  • Redakteur: Helmut Sattmann (NHM Wien)

Der Verein umfasst derzeit 26 Mitglieder. Alle an der malakologischen Forschung Interessierte sind herzlich willkommen, MoFA beizutreten.